Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Αλυσοδεμένος πολιτισμός !

του Σάββα Καλεντερίδη
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «ΠΟΝΤΟΣ: Δικαίωμα στη Μνήμη», του Κώστα Φωτιάδη, που συνδιοργάνωσε το Μάιο του 2009 η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, οι Πόντιοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στις εκδηλώσεις εκτέλεσαν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια, έναν θησαυρό που έφεραν οι πρόγονοί μας από την προσφιλή και αλησμόνητη πατρίδα.
Αρκετούς μήνες μετά, η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών έλαβε μια επιστολή* με περισσά στοιχεία αναίδειας από την ΑΕΠΙ, η οποία ζητούσε να την ενημερώσουμε για τα τραγούδια που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, καθότι κάποιοι Πόντιοι καλλιτέχνες τα κατοχύρωσαν ως δική τους πνευματική κληρονομιά.
Δεν θα κρίνουμε την πράξη των καλλιτεχνών που έκαναν κάτι τέτοιο, κατοχυρώνοντας τους στίχους και τη μουσική του "Αητέν’ς επαραπέτανεν" και άλλων ακριτικών τραγουδιών ως δική τους πνευματική δημιουργία. Άλλωστε, για έναν πραγματικό Πόντιο όλα είναι δυνατά, ακόμα και να είναι συνομήλικος του ...Διγενή Ακρίτα.
Επίσης, σεβόμαστε απόλυτα τον κόπο και την πνευματική προσφορά των Ποντίων καλλιτεχνών και θεωρούμε ότι ασφαλώς έχουν κάθε δικαίωμα να κατοχυρώνουν τα πνευματικά τους δικαιώματα για πνευματικές δημιουργίες που τους ανήκουν.
Επειδή λοιπόν η κατάσταση έχει περιπλακεί, και επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποιοι σκοποί και τραγούδια από αυτά που δηλώθηκαν στην ΑΕΠΙ είναι παραδοσιακά, άρα ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό, και ποια όχι, και επειδή είμαστε αντίθετοι στη λογική των μηνύσεων και των αντεγκλήσεων, θεωρούμε ότι η Π.Ο.Ε., που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του οργανωμένου ποντιακού χώρου, θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος και να ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα με την ΑΕΠΙ.
Χωρίς δίκεςκαι αντεγκλήσεις με κανέναν.
Μόνον τότε θα λυθεί ομαλά και μια για πάντα το πρόβλημα και θα απελευθερωθεί ο ‘αλυσοδεμένος’ ποντιακός μουσικός πολιτισμός.
*Όπως μας ενημέρωσε με επιστολή του ο κ. Γιώργος Παρίδης, από το Βούπερταλ, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει ο εκεί σύλλογος Ποντίων με τη Γερμανική Δικαιοσύνη, για τα τραγούδια που παίχτηκαν στο περσινό φεστιβάλ χορών που διοργανώθηκε εκεί.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το ζήτημα και ο εξευτελισμός έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και ζητεί άμεσα λύση.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ποντιακή Γνώμη - Τεύχος Φεβρουαρίου

1 σχόλιο:

  1. Να τους δωσουμε και για τον αερα που αναπνεουμε,τα ρεμαλια δεν ντρεπονται.
    Χρηστακο παρε με τηλ.εχω χασει τα νουμερα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου