Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ζύγιση κυψέλης από απόσταση

Επανάσταση στην μελισσοκομία αποτελεί η συσκευή παρακολούθησης από απόσταση του βάρους μιας κυψέλης δείγματος .
Η συσκευή έχει πολλές δυνατότητες με σημαντικότερη την μετάδοση (με μήνυμα sms στο κινητό μας τηλέφωνο κόστους 3-7 λεπτών του ευρώ) του βάρους της κυψέλης την οποία παρακολουθούμε την ώρα που επιλέξαμε.
Ένα μήνυμα κάθε βράδυ λίγο μετά από τη δύση του ήλιου είναι αρκετό για να μας δώσει την πληροφορία του νέου βάρους της κυψέλης μας και την διαφορά του σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.
Έτσι μπορούμε να έχουμε από απόσταση την παρακολούθηση της πορείας ενός μελισσοκομείου.
Για έναν επαγγελματία που έχει χωρίσει τις κυψέλες του σε 2-3 ομάδες τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία όσο μακρινά και αν είναι αυτά αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την παρακολούθηση της πορείας κάθε ομάδας,.
Παράδειγμα έχει πάει ένα φορτίο 100 κυψελών στην Θάσο, ένα στην Βουρβουρού Χαλκιδικής και ένα στις Σέρρες , έχοντας σε κάθε ομάδα 1 ζυγαριά ενημερώνεται για την πορεία τους με 3 μηνύματα στο κινητό του καθημερινά άσχετα με το που βρίσκεται ο ίδιος και έτσι :
1. γλυτώνει κόπο και έξοδα μετακίνησης για την παρακολούθησή τους
2. κερδίζει πολλά κιλά μελιού και έτσι κάνει απόσβεση της επένδυσης αν διαπιστώσει σημαντική διαφορά στην απόδοση μιας ομάδας και μετακινήσει εκεί και τις υπόλοιπες ομάδες.
3.Ξέρει από πριν πως και πότε πρέπει να πάει σε μια ομάδα (όταν βλέπει διαρκή μείωση βάρους θα πάει για να δώσει ίσως τροφή ενώ όταν βλέπει (αμήν) αύξηση θα πάει να δώσει πλαίσια ή όροφο)...
Αλλά και για έναν ερασιτέχνη που διαθέτει 1 ζυγαριά τα οφέλη είναι παραπλήσια αν ο τόπος διαμονής του είναι σε σημαντική απόσταση από το μελισσοκομείο του και η χαρά της καθημερινής ενημέρωσης που παίρνει είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική!
Η δικιά μου ζυγαριά έχει ...χαλάσει από τις 22-6-2009 και μετά μου δίνει διαρκώς μείωση βάρους έτσι σε 6-10 μέρες χάνει η κυψέλη 1 κιλό όμως εγώ επιμένω και της πάω 1 κιλό βανίλια για να την καλοπιάσω κ.ο.κ έτσι δεν νικάει κανείς το βάρος μένει σταθερό (35,60 kgr) .
Πάντως ένα είναι το σίγουρο ...η τσέπη μου γίνεται όλο και πιο ελαφριά !
Τα μόνα που είναι παρήγορα είναι ότι δεν φάγανε το μέλι που περίσσεψαν μέχρι 21-6 , βρίσκουν αρκετή γύρη και έτσι δεν μειώθηκε ο πληθυσμός τους...ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
Δύσκολοι καιροί για την μελισσοκομία στην Βόρεια Ελλάδα...(τα τελευταία 3 χρόνια), συμφωνείτε;

4 σχόλια:

  1. Dear Christos Kogkalidis,I read your blog write with pleasurely,different point of view and idea,I congrulate for you to sharing necessary knowladge all of us.Best regards and wishes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο είμαι τυχερός, δεν ταϊζω μέχρι στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιά κατέβα κατά κάτω εδώ και ξανασυζητάμε για νομές και μέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου