Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

To "θαυματουργό" βάμμα πρόπολης

Οι μέλισσες ξέρουμε ότι συλλέγουν από τη φύση πρόπολη με την οποία κάνουν χίλιες δυο δουλειές .Βουλώνουν τρύπες για να μην μπαίνουν στο σπιτάκι τους εχθροί ή ο βοριάς, βαλσαμώνουν τυχόν μεγάλους νεκρούς εχθρούς που τους σκότωσαν όταν μπήκαν στην φωλιά τους για να κλέψουν τροφές ( τους σκεπάζουν με πρόπολη και έτσι μουμιοποιούνται και δεν μυρίζουν αφού δεν μπορούν να αποσυντεθούν μιας και η πρόπολη έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες και χωρίς βακτήρια δεν γίνεται αποσύνθεση) .....
Το βάμμα της πρόπολις έχει χρώμα καστανοκόκκινο και εφόσον παρασκευαστεί με τον τρόπο που ακολουθεί έχει καταπληκτικές εφαρμογές.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί :
  • σαν βακτηριοστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής ή αποστήματος( μεδέντι) τοπικά με εξαιρετικό αποτέλεσμα( μειονέκτημα το ότι λεκιάζει όπου πέσει και βγαίνει από το δέρμα μόνο με οινόπνευμα (άσπρο ή μπλε) , από τα άσπρα ρούχα μόνο με άσπρο οινόπνευμα και χλωρίνη , από τα χρωματιστά δεν βγαίνει ενώ αν πέσει στον νεροχύτη βγαίνει με χλωρίνη ή οινόπνευμα), αυτή η χρήση με έχει ενθουσιάσει για την αποτελεσματικότητά της και την χρησιμοποιώ εδώ και 15 χρόνια (πολλοί μαθητές μου επανέκτησαν το κανονικό τους όνομα μετά το παρατσούκλι Σπύρος από τα σπυράκια τους)
  • για στοματικές γαργάρες αραιωμένο (αλλιώς κινδυνεύουμε με εγκαύματα) με 2 μέρη νερό απολυμαίνει το στόμα και βοηθά στην επούλωση πληγών(σε ουλίτιδα ή εξαγωγή δοντιού)
  • βοηθά στην ευεξία αν πίνουμε για ένα μήνα τον χρόνο 20-30 σταγόνες μέσα σε μισό ποτήρι γάλα κάθε πρωί νηστικοί ( το χρησιμοποιήσαμε οικογενειακά , ηλικία 10+)
  • αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες εφαρμογές που δεν έχω δοκιμάσει , ας πούμε ο αγαπητός μου πεθερός και παλιός μελισσάς Νίκος Σαρίγγελος από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής προσδίδει στο βάμμα ιδιότητες ,όπως το πέσιμο κάποιων μικρών εξογκωμάτων του δέρματος, αν και στην αρχή ήταν πολύ επιφυλακτικός για τις ιδιότητες της πρόπολης αφού ως παλιός μελισσάς πίστευε ότι η συλλογή πρόπολης από τις μέλισσες είναι σημάδι δυστυχίας ( έλλειψη τροφών) κάτι που σε ένα βαθμό αληθεύει αφού οι μέλισσες σε εποχές δύσκολες την χρησιμοποιούν σαν στόκο για να κλείσουν κάθε τρυπούλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιδρομή από τρίτους οργανισμούς στην κυψέλη.
Παρασκευή:
  1. συλλέγουμε από τις κυψέλες μας την πρόπολη ( εφόσον δεν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα ή άλλα τοξικά για τις ασθένειες των μελισσών) και την ζυγίζουμε
  2. τεμαχίζουμε με κάποιο εργαλείο π.χ μαχαίρι ή τοματοκόφτη την πρόπολη σε τεμάχια μεγέθους το πολύ ρεβυθιού και την τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο κατάλληλου μεγέθους που κλείνει αεροστεγώς (π.χ βάζο για γλυκό)
  3. Ρίχνουμε 3πλάσια ποσότητα από την πρόπολη καθαρό οινόπνευμα (95 βαθμών) δηλαδή αν βάλαμε 100 γραμ. ακατέργαστη πρόπολη θα προσθέσουμε 300 ml οινοπνεύματος
  4. κλείνουμε το καπάκι καλά και ανακινούμε επίσης καλά για 1 λεπτό κάθε μέρα και για 14 περίπου μέρες
  5. προσέχοντας να μην σηκωθεί ή πάρουμε το ίζημα (κατακάθι) με μια μεγάλη σύριγγα τραβάμε το καθαρό αιώρημα ( βάμμα) και το βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί για να βάζουν υγρά παρασκευάσματα (έχουν ένα πώμα κάτω από το βίδωμα που διευκολύνει την τοπική χρήση του υγρού.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Ένα ποσοστό 0.1-0.2 % των ανθρώπων παρουσιάζουν αλλεργία στην πρόπολη γι αυτό την πρώτη φορά χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε ένα σημείο και αν παρατηρηθεί τοπικός ερεθισμός αποφεύγεται η χρήση του.
Τα γραφόμενά μου δεν είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας αλλά εμπειρίας παρασκευής και χρήσης σε περίπου 50 ανθρώπους χωρίς οικονομική συναλλαγή ( δωρεάν διάθεση) και εφόσον έχω βάμμα το προσφέρω σε όποιον μου ζητήσει δωρεάν.
Πωλείται στα φαρμακεία ( τιμή 12 ευρώ ανά 100 ml περίπου) από γνωστή εταιρεία παρασκευής και εμπορίας παραφαρμακευτικών ( δεν ξέρω τον ακριβή τρόπο που το παρασκευάζει η εταιρεία αυτή)
Καλή επιτυχία στους μελισσάδες που θα δοκιμάσουν να φτιάξουν και να χρησιμοποιήσουν πρόπολη αλλά και όσους τυχών δοκιμάσουν να την χρησιμοποιήσουν!

13 σχόλια:

  1. Χρήστο έχω ακούσει ότι το βάμμα προπόλης αν μπεί στο σιρόπη βοηθάει τις μέλισσες στις διάφορες ασθένειες ισχύει αυτό ξέρεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρε το διάβασα και εγώ αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει ,βέβαια δεν χάνεις τίποτα αν δοκιμάσεις .
    Λένε ακόμα ότι το υπόλειμμα που μένει στο βάζο μετά την αφαίρεση του βάμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιολογική κηπουρική για το δυνάμωμα των φυτώναλλά και την καταπολέμιση ασθενειών( με ράντισμα ) .Έχω στο χωριό ένα βιβλίο που μου χάρισαν με τέτοιες συνταγές (έκδοση της ΑΤΕ), Αν σε ενδιαφέρει να μου πεις να σου στείλλω πιο πολλές πληροφορίες...
    Συμφωνείς για τα γραφόμενά μου στην ανάρτηση για το βάμμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστο έχω πάρει το βιβλίο του Μπίκου για την προπόλη εκεί έχει διάφορες συνταγές για την πρόπολη δεν μαζεύω ακόμα έχω πάρει σίτες να ασχοληθώ με την συλλογή της πιστεύω είναι ένα προϊών που έχει μέλλον τώρα δεν πιστεύω όλα αυτά που λένε για όλα τα προϊόντα της μέλισσας γιατί αν ίσχυαν όλοι οι μελισσοκόμου θα ήμασταν πλούσιοι και σχεδόν αθάνατοι σαν καταναλωτές των προϊόντων μας πάντως λίγα μόνο να ισχύουν από αυτά που γράφουν και λένε πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να τα χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας και στην φαρμακολογία εγώ μέχρι τώρα χρησιμοποιώ γύρη και βασιλικό πολτό και μέλι βέβαια θυμαρίσιο που κάνει καλό στο αναπνευστικό και βλέπω διαφορά στα παιδιά μου που είχα κάτι προβλήματα κάτι αλλεργίες του αναπνευστικού αμυγδαλές και κρεατάκια και ήταν να κάνουμε επέμβασή με το θυμαρίσιο μέλι και την θάλασσα τώρα την νύχτα κοιμούνται σαν πουλάκια ενώ πιο πριν είχαν πρόβλημα και με τις ιώσεις βοηθάει το μέλι από ότι είδα http://translate.google.com/translate?client=tmpg&hl=en&u=http%3A%2F%2Fapitherapy.blogspot.com%2Fsearch%2Flabel%2FPropolis&langpair=en|el
    δες σε αυτή την διεύθυνση τι γράφουν για την προπόλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Αλέξανδρε για τις πληροφορίες και για το σχόλιο.
    Είσαι ψαγμένος και μ'αρέσεις.
    Καλές αναζητήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναρωτιέμαι για τη χρήση του βαμματος για την αντιμετώπιση της ακμής. Εφαρμόζουμε τα βαμμα ως έχει πάνω στο δέρμα ή το διαλυουμε πρώτα; Δεν θα βαψει το δέρμα μας από το βαμμα; Εχω πρόβλημα ακμής και σκέφτομαι να δοκιμάσω το βαμμα αλλά φοβάμαι ότι θα καταλήξω με κόκκινο πρόσωπο...(η περίπτωση να δοκιμάσω να το ξεβαψω με οινοπνεμα μου φαίνεται τρομακτική αφού το οινοπνευμα επιδυνωνει τα σημάδια της ακμής) Καμία συμβουλή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιωάννη
    έχω δυο παιδιά που χρησιμοποίησαν την πρόπολη αλλά και εγώ κατα καιρούς και μαθητές μου, έτσι θα έλεγα ότι χρησιμοποιείται ως εξής:
    αργά το απόγευμα (αν δεν βγούμε έξω και δεν έχουμε επισκέψεις)στάζουμε μια σταγόνα πάνω στο σπυράκι και την απλώνουμε με καθαρό δάκτυλο πάνω στο σπυράκι προσεκτικά,στον ύπνο η μαξιλαροθήκη να είναι άσπρη για να μπορεί να πλυθεί με χλωρίνη,το πρωί με τη βοήθεια βαμβακερού δίσκου ντεμακιγιάζ στον οποίο έχουμε στάξει λίγες σταγόνες φαρμακευτικού οινοπνεύματος(λοσιόν 70 βαθμών τιμή 1.80 ευρώ ανά 500 ml)καθαρίζουμε προσεκτικά το πρόσωπό μας.
    Επαναλαμβάνουμε τοπικά το επόμενο βράδυ ( με 2-3 εφαρμογές θα δεις τη διαφορά, τα σπυράκια θα μαραθούν και μετά λίγες μέρες θα εξαφανιστούν ).
    Το κακό με την ακμή είναι ότι βγαίνουν καινούργια σπυράκια για κάποια χρόνια (ορμονικό φαινόμενο και φυσιολογικό).
    Το καλό με την πρόπολη είναι ότι ενώ καταπολεμά την ακμή δεν έχει παρενέργειες (εκτός του ότι λερώνει...)
    Μετά την χρήση πλένε τα χέρια σου με λοσιόν ή και φωτιστικό οινόπνευμα( το τελευαίο όχι στο πρόσωπο), αλλοιώς κολλάνε τα δάκτυλα μεταξύ τους.
    Στην πλάτη η χρήση είναι πιο δύσκολη όμως τη συνιστώ σε δύσκολες περιπτώσεις για 3-4 μέρες για να βελτιωθεί η κατάσταση( πρέπει αν βάλει κανείς να περιμένει 5 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσει και μετά να φορέσει άσπρο εσώρουχο για να μπορεί να πλυθεί ή να φοράει το ίδιο παλιό εσώρουχο που θα το πλένει βέβαια αλλά θα έχει βαφεί μόνιμα καστανοκκόκινο και επειδή κολλάει στην πλάτη η αίσθηση ίσως δεν είναι ευχάριστη)
    Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήστο ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρήστο σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες!!!Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορείς να μου στείλεις πρόπολη είτε σε βάμμα,γιατί έχω μεγάλο πρόβλημα με τα ούλα μου ματώνουν υπερβολικά,είτε σε αιθέριο έλαιο,αν βγαίνει,είτε στη κανονική της μορφή.
    Εμπιστεύομαι περισσότερο έναν άνθρωπο που το έχει μεράκι παρά οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία.
    Με εκτίμηση Κωνσταντίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας.
    Αρχικά να σας ευχαριστήσω για το πολύ χρήσιμο άρθρο. Χρησιμοποιώ πρόπολη και γύρη εδώ και κάποιους μήνες ως εναλλακτικη θεραπεία για το ασθμα και τις αλλεργειες μου, αλλά δυστυχώς μετά την ανάγνωση του άρθρου σας νομίζω οτι με έχουν πιάσει κορόιδο διότι εγώ την πρόπολη την αγοράζω 20€ τα 20ml (και χωρίς απόδειξη) απο μελισσοκομο στη λαϊκή μας. Στα δε φαρμακεία που ρώτησα γιατι μου έχει τελειώσει, τη βρίσκω τα 50ml 20€ και δεν ξέρω και τι επεξεργασία μπορεί να έχει υποστει. Θα προσπαθησω αν βρω πουθενα πρόπολη να φτιάξω μόνη μου βάμμα σύμφωνα με τις οδηγίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κωνσταντίνα και Μαρία
    αν θέλετε πρόπολη πάρτε με τηλέφωνο στο 6979265237 ή στο 2310 846040 να τα πούμε άμεσα ή στείλτε μήνυμα στο kogkalid@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα σας!Το βαμμα προπολης βοηθαει στην επουλωση σοβαρων εγκαυματων στην γλωσσα ( πχ αν εχει φυγει το δερμα ) και με ποιο τροπο μπορω να το παρω?Εχω δοκιμασει καποια βοτανα αλλα το αποτελεσμα ειναι παντα το ιδιο η πληγη δε λεει να κλεισει!

    Σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καλύτερη επιλογή είναι να μασάς ένα κομμάτι πρόπολης όσο ένα φασόλι αργά μέσα στο στόμα και να αφήνεις μέσα στο στόμα την ουσία που διαλύεται λίγη ώρα πριν την καταπιείς , θΑ σε πικρίζει αλλά αυτή είναι η πρόπολη που κάνει ... θαύματα στις πληγές .Ακίνδυνη χωρίς παρενέργειες. Το βάμμα δεν το συνιστώ λόγω του οινοπνεύματος....
      .

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμε
    μπορείς να κάνεις γαργάρες (για 1 λεπτό )τουλάχιστον με διάλυμα βάμματος πρόπολης σε νερό με αναλογία περίπου 1 προς 3 δηλαδή 1 κουταλάκι βάμματος σε 3 κουταλάκια νερό .
    Απολυμαίνει την στοματική κοιλότητα και βοηθάει στην επούλωση πληγών.Προσοχή αν χρησιμοποιηθεί το βάμμα αδιάλυτο στο νερό θα προξενήσει εγκαύματα η αιθανόλη στο στόμα.Μπορούμε να βάλουμε σε πονόδοντο μερικές σταγόνες μόνο στην περιοχή του δοντιού και φεύγει ο πόνος (δεν πρέπει να πάει στον φάρυγγα γιατί θα προκαλέσει φλεγμονή η σχεδόν καθαρή αλκοόλη )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου