Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Συνταγή τεχνητής γυρεόπιττας






Η πίτα μόλις ζυμώθηκε!











...Στη σακούλα












...στο τελάρο έτοιμες για μεταφορά.





Μια φανταστική γυρεόπιττα κατάλληλη σε εποχές έλλειψης γύρης πχ μέσα στα πεύκα τον Αύγουστο είναι η εξής:
1. Υλικά για 100 κιλά πίτες
* 25 κιλά άχνη σόγιας για μελισσοκομική χρήση ( θα βρείτε πχ στην Νικήτη Χαλκιδικής στον Χουχούτα με περίπου 25 ευρώ)
*6 κιλά γύρη (πιο καλά σε σκόνη , κοστίζει το σακί των 12,5 κιλών 45 περίπου ευρώ)
* 6 κιλά μέλι ( προαιρετικά κόστος για μας 20 ευρώ )
*50 κιλά ζάχαρη ( κόστος 37 ευρώ)
*περίπου 12 κιλά νερό
*1 μαγιά μπύρας ( πακετάκι 500 γραμμ., πωλείται στους φούρνους 2 ευρώ περίπου
*προληπτικά 250 ml ηλιέλαιο ( για την απώθηση της βαρρόα αν υπάρχει)

2. Διαδικασία ερασιτεχνικής παραγωγής :
*ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε σε αυτό τη ζάχαρη
*μόλις γίνει χλιαρό προσθέττουμε την γύρη και την διαλύουμε και αυτήν (θέλει χέρια)
*διαλύουμε την μαγιά
*ρίχνουμε το λάδι
*ο βοηθός ρίχνει σόγια (όσο πάρει που λένε οι μετρ ) και ο ζυμωτής ζυμώνει μέχρι να γίνει μια μάλλον σκληρή ζύμη
*συσκευάζουμε σε σακουλάκια 0.5-1 κιλού .
Τελικό κόστος 1,10 ευρώ ανά κιλό .Αν δεν χρησιμοποιηθούν άμεσα μπορούν να φυλαχτούν σε ψυγείο ή να μπουν σε καταψύκτη για ένα βράδυ ώστε να μην βγάλουν σκουλήκια και στην συνέχεια να φυλαχτούν σε δροσερό μέρος ( αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε μετά 1-2 μήνες την ίδια διαδικασία ,εγώ έχω φυλάξει πίτες από Σεπτέμβρη μέχρι Απρίλη με αυτόν τον τρόπο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

2 σχόλια:

  1. Χρήστο γεια σου.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συνταγή.
    Ήταν κάτι που έψαχνα και ήρθε στον κατάλληλο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Δημήτρη
    κάποτε , όταν ήμουν μικρός ,ρώταγα αλλά απάντηση δεν έπαιρνα (τα μυστικά του επαγγέλματος).
    Νομίζω ότι δεν πάνε έτσι μπροστά οι κοινωνίες ,γι αυτό και έγώ ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι χρήσιμο μου αρέσει να το μεταφέρω!
    Καλή επιτυχία να σου ευχηθώ;μπα, είναι περιττή. θα την έχεις στα σίγουρα έτσι και αλλοιώς!
    Φαίνεται από τις κυψέλες σου.
    Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου